Hasznos információk

Hőszigetelés?

Egy ház hatékony energiafelhasználása több, egymással szorosan összefüggő elemből tevődik össze. Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük otthonunkban a felhasznált energia mennyiségét, segítségül kell hívnunk a természet adta forrásokat, és biztosítani kell az épületek tökéletes hőszigetelését. E nélkül a többi mit sem ér…

Hogy mennyit számít a hőszigetelés, jól bizonyítja az az adat, miszerint akár 65 százalékkal is csökkenthetjük télen az energiafelhasználást, ha a ház szigetelése megfelelő, továbbá a nyári meleget is elviselhetőbbé tehetjük, hiszen az 5-7 fokkal alacsonyabb hőmérséklet igen kecsegtető.

A rossz hőszigetelés mellett hiába alkalmazzuk a legjobb és leghatékonyabb épületgépészeti megoldásokat. Ha azt szeretnénk, hogy ezek valóban megtérüljenek, akkor nem lehet rés a pajzson, korszerű nyílászárókra és tökéletes szigetelésre van szükség. Egy ház esetében sok olyan terület van, ahol megszökhet az energia:

• falak
• tetőszerkezet
• alagsor
• lábazat
• külső nyílászáró szerkezetek

Általánosságban elmondható, hogy a falak 30-35 százalékban felelősek a hőveszteségért, míg a tetőn át 25-30 százalék energia távozik, az ablakokon pedig 12-25 százalék. A többi fűtött levegő távozhat a padlón, a födémen vagy a kéményen át. Ebből is jól látszik, hogy egy energiatudatos ház már a tervezéskor nagy odafigyelést és szaktudást igényel. Minden szerkezeti elemet úgy kell kigondolni és kialakítani, hogy az maximálisan támogassa a hőszigetelést.

Milyen az ideális hőszigetelés?

• a falakat télen melegen tartja, nyáron pedig óvja az átmelegedéstől
• minimálisra csökkenti a falakon át történő hőveszteséget
• környezetbarát technológiával készül

Sokan amiatt nem szánják rá magukat a hőszigetelés felújítására, mert magasnak tűnnek az erre fordítandó költségek. Azonban ha a megspórolt energiára gondolunk, akkor azért látható, hogy hosszú távon mindenképpen megéri a beruházás, ráadásul a megfelelő hőszigetelésű ház révén az életminőség is sokat javul, továbbá az épület szerkezeti állagának megóvásában is nagy szerepet játszik.

 

 

logo_footer